Aktuality

Vyzkoušejte grilování na lávových grilech

Grilování na kameni

Grilování na kameni

Lávové grily se stávají stále oblíbenější volbou mezi milovníky grilování. K hlavním důvodům, proč si je lidé tolik oblíbili, patří fakt, že jde o jeden z nejzdravějších způsobů grilování.

Ke grilování se využívají lávové kameny, které pomáhají rovnoměrně rozvádět teplo a dodávají grilovaným pokrmům jedinečnou chuť. Šťáva z pokrmů se tedy nedostává do styku s ohněm, takže nevznikají žádné karcinogenní látky.

Lávové kameny jsou umístěny nad plynovými hořáky. Plyn ohřívá kameny, které pak sálají teplo směrem k roštu. Tento systém umožňuje rovnoměrné rozložení tepla po celé ploše grilu a přispívá k lepšímu propečení pokrmů.

Jak správně používat lávový gril

Před grilováním, především pak před tím úplně prvním v sezoně, zkontrolujte, že v bombě máte dostatek plynu a že všechny komponenty jsou na svém místě a že jsou plně funkční. Poté umístěte očištěné lávové kameny rovnoměrně nad hořáky.

Ty pak podle pokynu výrobce zapalte a nechte kameny pořádně ohřát. Že jsou kameny připraveny poznáte podle toho, že z nich bude sálat teplo.

Před grilováním ještě pokapejte kameny trochou oleje, aby se vám pokrmy nepřipalovaly. Pak už jen stačí položit potraviny na kameny a grilovat tak dlouhou, až budou pokrmy připraveny podle vašich představ.

Jak se správně starat o lávová kameny?

Za prvé je potřeba kameny po každém grilování očistit od všech zbytků a dalších nečistot. K čištění vám bude stačit kartáč nebo škrabka.

Po ukončení grilovací sezony je potřeba kameny dobře uskladnit. Zimu by měly přečkat na suchém místě, kde nebudou vystaveny vlhku.

Počítejte také s tím, že po nějaké době budete muset kameny vyměnit. Vlivem neustálého zahřívání a chladnutí může kámen časem prasknout. V případě malé praskliny nemusíte výměnu ještě řešit. Stačí použít kovový rám, do kterého poškozený kámen vložíte. Takto vám lávový kámen může fungovat ještě řadu let.

Datum: 1.7.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.