Aktuality

Otáčecí špízy na gril: Perfektní pomůcka pro dokonalé grilování

Grilovaná jehněčí kýta

Grilovaná jehněčí kýta

Otáčecí špízy jsou jednou z nejpraktičtějších pomůcek, které vám pomohou připravit dokonale propečené a rovnoměrně ugrilované pokrmy. Ať už grilujete celé kuře, pečeně nebo ryby, otáčecí špíz je univerzálním nástrojem, který by neměl chybět ve výbavě každého milovníka grilování.

Otáčecí špízy, někdy označované také jako grilovací rožeň nebo rotisserie, jsou speciální špízy vybavené mechanismem, který umožňuje jejich pravidelné otáčení nad grilem. Tento proces otáčení zajišťuje, že jídlo je rovnoměrně propečené ze všech stran, a snižuje riziko připálení nebo nedopečení některých částí.

Grilovací rožně mohou být manuální, kdy je otáčíte ručně, nebo elektrické, které používají motor k pravidelnému a plynulému otáčení. Jsou dostupné v různých velikostech a provedeních, aby vyhovovaly různým typům grilů, včetně plynových, elektrických nebo klasických grilů na dřevěné uhlí.

Výhody používání otáčecích špízů

1. Rovnoměrné propečení:

Jednou z hlavních výhod otáčecích špízů je, že zajistí rovnoměrné propečení masa, zeleniny nebo jiných potravin. Neustálé otáčení umožňuje, aby byl každý kousek vystaven stejnoměrně teplu, čímž se předchází nerovnoměrnému propečení nebo spálení.

2. Šťavnaté pokrmy:

Protože jídlo se pravidelně otáčí, šťávy se v mase udržují a nestékají přímo do ohně, což přispívá k zachování šťavnatosti a vláčnosti. Například kuřecí maso nebo vepřová pečeně zůstanou díky tomuto postupu krásně měkké.

3. Větší kapacita:

Na otáčecích špízech můžete snadno připravit větší kusy masa, jako jsou celé kuřata, pečeně nebo dokonce jehněčí kýta. To by na běžném grilovacím roštu bylo obtížnější, zejména pokud chcete dosáhnout rovnoměrného propečení všech stran.

4. Minimalizace připalování:

Otáčení také pomáhá minimalizovat riziko spálení, protože se jídlo nepřehřívá na jednom místě. To je užitečné zejména při grilování marinovaných pokrmů, které mají tendenci se připálit kvůli obsahu cukru v marinádě.

Datum: 1.10.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.